volvo

AW 55-50SN

5. trinns automatgir som finnes i alle Volvo V70, XC70, XC90 og S80 fra 2000 til 2005.

Et velfungerende gir med moderne lock-up styring. Har en del problemer med produksjonsfeil på servolokk til 3. girs bånd fram til de aller siste utgavene. Det er også vanlig med slitasje i ventilhus som gjerne forårsaker harde/uregelmessige girskift og sent/hardt inngrep. I de fleste tilfellene lar disse problemene seg løse uten å ta giret ut av bilen, men det bør gjøres noe med tidlig før problemene forverrer seg og går utover de interne komponentene.

AW TF-80SC

6. trinns Aisin-Warner girkasse, etterfølgeren til AW/55-50SN. Finnes i Volvo V70, XC70, XC90 og S80 fra 2006 til 2014. Ble oppdatert i 2010 og ble noe forbedret i forbindelse med det. Dette giret har hatt svært mye problemer med converterclutch (lock-up). Clutchen brenner seg/går i oppløsning og man opplever ofte noe som kalles lock-up shudder. Dette forårsakes i utgangspunktet av slitasje i ventilhuset, kombinert med at giret er noe underdimensjonert for de tyngre Volvoene. Problemet lar seg løse med ny forbedret converter, nytt ventilhus og nytt filter. 

6DCT-450 (Powershift)

Dette er et Getrag dobbelt-clutch gir som sitter i Dodge Journey/Avenger. Finnes også i flere ulike Forder fra 2010 og nyere, samt Volvo og Mitsubishi m. flere (Går gjerne under navnet Powershift eller MPS6). Selve giret er veldig bra og feiler sjeldent, men det er store problemer med dobbelt-clutchpakken. Pga. de 4-sylindrede dieselmotorenes harde gange rister dempe-elementene i clutchpakken i stykker og går i oppløsning. Partiklene fra disse går i omløp i giret og samles i filteret, frem til dette mister evnen til å suge opp olje. Ved reparasjon demonteres giret og rengjøres grundig, før vi installerer nytt filter og kontrollerer komponentene. Clutchpakken kan i de fleste tilfeller brukes om igjen med nye dempe-elementer, men må i noen tilfeller byttes.

Dette giret bør man IKKE dra henger eller tyngre lass med.